14. 12. 2018

Startuje projekt Věnuj mobil a pojeď do ZOO

S nástupem prosince vyhlašuje Recyklohraní aneb Ukliďme si svět spolu se společností ASEKOL další, již devátý, ročník úspěšné sběrové akce Věnuj mobil a pojeď do ZOO. Probíhá od 1. prosince 2018 do 31. ledna 2019 a jako loni, obdrží zapojené školy za každý odevzdaný mobilní telefon 3 body na svůj školní účet.

Zjistit více!
10. 12. 2018

I vysloužilý mobil může pomoci

V Jihomoravském kraji spojil ASEKOL edukaci a charitu v přínosný projekt. Sběr vyřazených mobilních telefonů přinesl finanční podporu příspěvkové organizaci LILA, Dětskému domovu pro postižené děti Otice, a zároveň upozornil, že v dnešní době je možné recyklovat i malé elektronické přístroje, jako jsou mimo jiné právě mobily.

Zjistit více!
5. 12. 2018

Ocenění AKTIVNÍ KRAJ zná své vítěze

K výročí desetileté spolupráce s kraji se kolektivní systém ASEKOL rozhodl ocenit uplynulou spolupráci a vyhodnotit nejaktivnější kraje v oblasti zpětného odběru elektrozařízení v soutěži AKTIVNÍ KRAJ 2008–2018. Vyhlášení proběhlo během galavečera, který se konal 4. prosince 2018 v pražském Studiu Ypsilon pod záštitou Ministerstva životního prostředí, Asociace krajů ČR a Svazu měst a obcí ČR. Kromě oceněných krajů byl vyhlášen i absolutní vítěz letošního ročníku AKTIVNÍ OBEC, kterým se stala obec Ždírec nad Doubravou.

Zjistit více!
26. 11. 2018

Věnuj mobil pro Domov seniorů Luhačovice

Základní škola v Luhačovicích, s podporou Zlínského kraje, se rozhodla zapojit do projektu Věnuj mobil, který organizuje kolektivní systém ASEKOL. Za každý sebraný mobilní telefon půjde do Domova seniorů 25 Kč. Navíc každý, kdo donese starý telefon, bude zařazen do slosování o nový Samsung Galaxy J3!

Zjistit více!

Aktivní obcí ve Zlínském kraji je samotný Zlín!

„Ráda bych tímto poděkovala všem občanům Zlína, kteří využívají červené kontejnery, díky kterým nemusejí drobné elektro a baterky odevzdávat až na sběrném dvoře“, doplnila Vladimíra Pavlovová, vedoucí Odboru životního prostředí a zemědělství zlínského magistrátu.

Zjistit více!
19. 11. 2018

Změna kategorií elektrozařízení platná od 1. 1. 2019

Od 15.8.2018 vešla v platnost novela zákona o odpadech 185/2001 sb., týkající se změny kategorií elektrozařízení a rozšíření sortimentu elektrických a elektronických zařízení, na které se vztahuje zpětný odběr. Účinnost této novely nabývá platnosti 1. 1. 2019.

Zjistit více!
5. 11. 2018

Umíme žít bez odpadů? Postoje žáků se mění díky EKOABECEDĚ

Necelý rok mají pedagogové ve školách zapojených do programu Recyklohraní aneb Ukliďme si svět možnost využívat ve vyučování nejnovější díl výukového materiálu EKOABECEDA s názvem Umíme žít bez odpadů? Společnost INESAN v průzkumu porovnávala, zda se, co se prevence vzniku odpadů týká, liší postoje žáků ze zapojených základních škol ve srovnání s jejich vrstevníky. A rozdíly jsou už nyní patrné.

Zjistit více!
1. 11. 2018

Příklady dobré praxe: Mateřská školka LOM

Na počátku všeho stál vyhozený, nefunkční magnetofon, který mladá, temperamentní a nadšená paní učitelka v Mateřské školce v Lomu našla s dětmi při vycházce v lese. Následovala registrace do projektu Recyklohraní aneb Ukliďme si svět, zpracovávání náročných úkolů, rozmísťování tzv. Elektrožroutů po okolí, vysbírání 100 starých telefonů za jeden nový pro kamaráda a pak rovnou cesta pro titul EKO-učitel roku!

Zjistit více!
29. 10. 2018

Známe krajské vítěze soutěže AKTIVNÍ OBEC 2018

Rádi bychom poděkovali všem městům a obcím, kteří se zapojili do soutěže AKTIVNÍ OBEC 2018. Opět jsme zaznamenali nárůst sběrů vyrazených elektrozařízení v červených kontejnerech v období pořádání soutěže v porovnání se stejným obdobím v předešlém roce. Průměrně dosahoval 9 % a dokonce u 31 nejaktivnějších obcí byl nárůst přes 10 %.

Zjistit více!
24. 10. 2018

ASEKOL přispěl na nový cystoskop Nemocnici Na Bulovce

Oddělení dětské chirurgie a traumatologie Nemocnice Na Bulovce převzalo symbolický šek na částku téměř 330 000 Kč na pořízení nového cystoskopu. Mezi dárci nechyběl kolektivní systém ASEKOL, ani MČ Praha 8.

Zjistit více!