9. 11. 2015

Nejlepší sběrné dvory jsou v Čelákovicích a Pacově

O výsledcích v anketě rozhodlo 80 tisíc lidí, dva z nich vyhráli mobilní telefon Po více než tříměsíčním hlasování zná soutěž Sběrný dvůr roku 2015 své výherce. V kategorii obcí nad 10 tisíc obyvatel zvítězil sběrný dvůr v Čelákovicích, mezi obcemi do 10 tisíc obyvatel bodoval dvůr v Pacově. V těchto sběrných dvorech se lidé nemusí obávat propíchnuté pneumatiky od střepů, odmítnutí, neochotné obsluhy či nedodržované otevírací doby. Naopak se zde mohou spolehnout na ochotnou obsluhu, přívětivou pracovní dobu i široký rozsah odebíraných komodit. Vítězné dvory získají finanční odměnu na svůj další rozvoj.

Zjistit více!
20. 10. 2015

Školy odevzdaly 472 vysloužilých počítačů

Źákům 81 českých škol se podařilo vybrat celkem 3,7 tun vysloužilých počítačů v rámci sběrové ekologické soutěže Seber si tablet. Nezisková organizace ASEKOL, která soutěž pořádala, odměnila deset škol novým tabletem.

Zjistit více!
1. 10. 2015

ASEKOL opět snižuje recyklační příspěvky

K desetiletému výročí kolektivní systém ASEKOL odmění výrobce a dovozce elektra snížením povinných příspěvků! Od roku 2005 je to již podesáté co ASEKOL snižuje příspěvky za ekologickou likvidaci vysloužilých elektrozařízení. Celkem již příspěvky poklesly o desítky procent, nyní se zlevní především u televizorů a počítačových monitorů. Kolektivní systém ASEKOL tak potvrzuje svůj závazek neustálého zefektivňování systému zpětného odběru.

Zjistit více!
7. 9. 2015

ASEKOL reprezentuje Českou republiku v kategorii ekologicky odpovědných firem na prestižní celoevropské soutěži

Nezisková organizace ASEKOL byla vybrána jako jeden z dvaceti národních finalistů za Českou republiku v mezinárodní soutěži European Business Awards 2015/2016. Stala se totiž národním šampionem v kategorii Cena za environmentální a korporátní udržitelný rozvoj a v dalším kole bude soutěžit s firmami z celé Evropy o vítězství. Porota o výsledcích rozhodne v březnu příštího roku.

Zjistit více!
3. 9. 2015

Češi vzali recyklaci elektra za svou – jsou v ní čím dál lepší

Za 10 let působení ASEKOL recykloval již pět Titaniků a uspořil přes 12 miliard korun Před deseti lety začala v Česku platit povinnost zpětného odběru elektrozařízení. Češi se evropské směrnici přizpůsobili velmi rychle: za deset let odevzdali neziskové organizaci ASEKOL 137,4 tisíc tun vysloužilých elektrospotřebičů. Tedy stejně, kolik by vážilo 5 Titaniků nebo 25 000 afrických slonů. Recyklací elektroodpadu došlo také k úsporám přesahujícím 12 miliard korun, což by stačilo na nákup devíti zbrusu nových letadel Boeing 737. ASEKOL jako první zavedl speciální kontejnery na drobný elektroodpad, díky nimž výběr malých elektrospotřebičů narostl o 50 procent.

Zjistit více!
15. 7. 2015

ODEVZDAT TELEVIZI NA SBĚRNÉM DVOŘE A VRÁTIT SE S PRÁZDNOU PNEUMATIKOU? I TO SE STÁVÁ

LIDÉ MAJÍ ŠANCI OCENIT POCTIVÉ SBĚRNÉ DVORY Propíchnutá pneumatika od střepů, odmítnutý zákazník, neochotná obsluha či nedodržovaná otevírací doba na sběrném dvoře. I s těmito nešvary se lidé setkávají na některých sběrných dvorech v celé zemi. Druhý ročník ankety Sběrný dvůr roku má podpořit právě ty sběrné dvory, na kterých je pořádek, příjemná a pracovitá obsluha a jež odebírají komodity všeho druhu.

Zjistit více!
9. 6. 2015

Fond ASEKOL rozdělil již 19 milionů korun, letos pomůže dalšími dvěma miliony

Rekordních 57 projektů získá dotaci na podporu recyklace a sběru elektra Za osm let svého působení Fond ASEKOL rozdělil více než 19 milionů korun mezi 345 projektů zaměřených na posílení a zefektivnění sběru a recyklace vysloužilých elektrospotřebičů. Díky tomu se na mnoha místech výrazně zlepšily možnosti odevzdávání starého elektra, které je nyní pro občany pohodlnější a bezpečnější. Letos Fond ASEKOL podpoří dalších 57 projektů částkou 2 miliony korun. Příspěvek obdrží zejména města, obce, nevládní neziskové organizace či provozovatelé sběrných dvorů a technických služeb.

Zjistit více!
26. 5. 2015

Díky recyklaci elektrospotřebičů Češi ušetřili elektřinu na dalších 6 hokejových mistrovství světa

Recyklací elektrozařízení občané České republiky v loňském roce ušetřili 219 tisíc MWh elektrické energie, tedy množství, které zimní stadion spotřebuje během šesti mistrovství světa. Loni Češi vytřídili 11 396 tun vysloužilých televizorů a PC monitorů a 5 583 tun drobných elektrozařízení, zlepšili se tak o více než 8 % oproti roku 2013. Nejnovější přepočty úspor vyplývají z environmentálního vyúčtování neziskové společnosti ASEKOL, která se již deset let zabývá zpětným odběrem vysloužilých elektrospotřebičů.

Zjistit více!
13. 3. 2015

FOND ASEKOL LETOS OPĚT ROZDĚLÍ 2 MILIONY KORUN

Dotaci 400 000 korun mohou získat projekty zaměřené na recyklaci a sběr elektra Kolektivní systém ASEKOL vyhlásil již osmý ročník grantového řízení Fondu ASEKOL. O podporu ve formě grantu až do výše 400 tisíc korun se mohou ucházet obce, nevládní neziskové organizace, výzkumné či akademické týmy a provozovatelé sběrných dvorů, a to do 31. března 2015. Rozdělovat se budou dotace v celkové hodnotě 2 milionů korun. Nově byly letos granty rozšířeny o program zaměřený na výzkum materiálového složení drobných elektrozařízení ve zpětném odběru. Celkem již Fond ASEKOL podpořil 288 projektů, mezi které rozdělil téměř 17 milionů korun.

Zjistit více!
13. 2. 2015

Češi se zlepšili v třídění starých spotřebičů

Každý Čech průměrně odevzdal 1,62 kg elektra Češi prostřednictvím kolektivního systému ASEKOL v loňském roce odevzdali bez mála 17 tisíc tun vysloužilých elektrospotřebičů. To představuje meziroční nárůst o více než 8 %. Na osobu se tak vybralo 1,62 kg elektra, což přibližně odpovídá váze patnácti mobilních telefonů. Po výraznějším poklesu z roku 2013 se tak opět podařilo přiblížit k výsledkům předešlých let.

Zjistit více!