Fond ASEKOL rozdělil již 19 milionů korun, letos pomůže dalšími dvěma miliony

9. 6. 2015

„V letošním roce se sešlo 71 žádostí o grant, z nichž jsme se rozhodli 57 podpořit. To je historicky nejvyšší počet. Přihlášené projekty si kladou šlechetný cíl, přinášet užitek široké veřejnosti, a za to jsme velmi vděčni. Každý rok je pro nás těžší některé žádosti odmítat, i proto jsme přistoupili k obdarování více žadatelů, než v minulých letech. Zároveň je z rostoucího počtu nových přihlášek vidět, že je v oblasti sběru a recyklace vysloužilých elektrospotřebičů stále hodně práce,“ vysvětluje Pavel Drahovzal, předseda Rady Fondu ASEKOL a předseda komise životního prostředí Svazu měst a obcí České republiky.

Právě každoroční vysoký zájem o dotaci potvrzuje, že fond skutečně pomáhá tam, kde je to potřeba. „Nejvíce žádostí směřovalo ke zkvalitnění sběrných míst a  zabezpečení sběrných dvorů kamerovým či jiným systémem. Tyto projekty díky podpoře fondu nabídnou občanům pohodlnou a snadnou možnost vyhodit staré elektro. Navíc se daří snižovat počet krádeží a celkově zvýšit bezpečnost sběrných míst,“ říká Eva Zvěřinová, manažerka sběrné sítě společnosti ASEKOL. Mezi přihláškami byly i zajímavé osvětové projekty, jako například tvorba informačních map, programy na zvýšení míry sběru vysloužilého elektra nebo zmapování nelegálních úložišť odpadu. „Sami víme, jak je osvětová činnost důležitá a rovněž se jí intenzivně věnujeme. Proto vždy rádi oceníme podobné projekty, které myšlenku recyklace elektra šíří mezi další občany,“ dodává Zvěřinová.

Celkem Fond ASEKOL rozděloval dotace ve čtyřech programech – Rekonstrukce, Intenzita, Osvěta a Výzkum. Nejvyšší příspěvek ve výši 84 000 korun obdrží projekt města Jindřichův Hradec na rozšíření stávajícího počtu stacionárních kontejnerů, což obyvatelům zásadně zlepší dostupnost pro třídění vysloužilého elektra. Druhou nejvyšší dotaci v hodnotě 76 000 korun získá plán města Jablunkov na zvýšení míry sběru použitého elektrozařízení pomocí instalace sběrných nádob a osvětové kampaně na jejich propagaci.

Vyhodnocení projektů měla jako každoročně na starosti devítičlenná Rada Fondu ASEKOL, jež byla složena ze zástupců společnosti ASEKOL, Svazu měst a obcí, Sdružení veřejně prospěšných služeb, výrobců a médií. Stejně jako celý chod kolektivního systému ASEKOL, i Fond ASEKOL je financován klienty systému – výrobci a dovozci elektrozařízení.

Kontaktní osoba

Jméno: Martina Ďaďová