Moravané úspěšně vytřídí v průměru 5,9 kg elektra na obyvatele ročně

9. 11. 2016

Výsledky obou soutěží byly právě vyhlášeny v Červeném zámku v Hradci nad Moravicí. V přepočtu na jednoho obyvatele nejlépe třídí staré elektro občané Tvrdkova. V soutěži O Keramické sluchátko, kterou pořádá nezisková společnost ASEKOL ve spolupráci s Moravskoslezským krajem, uspěla kromě Tvrdkova také obec Raškovice. Ta zvítězila v kategorii obcí nad 2000 obyvatel. Vítězství v kategorii obcí s rozšířenou působností již počtvrté obhájil Frýdlant nad Ostravicí. Primátem v soutěži se mohou pochlubit Ostravané, do červených kontejnerů umístěných v ulicích města vytřídili téměř 48 tun drobných elektrospotřebičů.

Proč Moravané více třídí?

Proč se v regionu více třídí? Na tuto otázku odpovídal Ing. Jan Filgas, vedoucí odboru životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu Moravskoslezského kraje. „Jednak se čím dál více nových elektrospotřebičů nakupuje, a proto starých vyhazuje, současně mají lidé k dispozici větší počet míst, kde mohou vysloužilé elektro odevzdat k ekologické recyklaci. V Moravskoslezském kraji funguje velmi dobře síť sběrných dvorů, ale také červených kontejnerů. Těch je v ulicích měst a obcí regionu přes tři sta.“