Kampaň roku společnosti ASEKOL získalo Hokejové elektroderby

16. 12. 2016

S blížícím se koncem roku se rozhodla nezisková organizace ASEKOL, zabývající se zpětným odběrem vysloužilých elektrozařízení, odměnit nejlepší města, obce či instituce, jež se do sběru starých spotřebičů v roce 2016 zapojily. Ve čtvrtek 8. prosince tak byli slavnostně vyhlášeni vítězové důležitých projektů i nejlepší třídiči, kteří se podíleli na kampaních a projektech spoluorganizovaných společností ASEKOL. Oceněny byly nejlepší obce či města, nejúspěšnější krajská kampaň i tzv Skokan roku, tedy město či obec kde přispěli do červených kontejnerů největším množstvím starého elektra.

Galavečer proběhl 8. prosince v Žižkovském divadle Járy Cimrmana a byl zpestřen představením České nebe. Zúčastnily se ho osobnosti jako Vendula Svobodová, prezidentka nadačního fondu Kapka Naděje, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása, zástupci krajů i Svazu měst a obcí ČR.

Společnost ASEKOL prostřednictvím charitativního projektu Koruna za kilo, za každý kilogram vysloužilého elektrozařízení odevzdaného do červeného kontejneru, věnuje jednu korunu na podporu zaměstnávání osob s hendikepem. Za dvouletou spolupráci se díky stále rostoucímu trendu recyklace elektra pomocí červených kontejnerů předalo již dva miliony korun. „Od projektu Koruna za kilo si slibujeme mnoho. Peníze, které se v rámci projektu vyberou, jsou určeny na rekvalifikace a pomůžou k systémovým změnám v podpoře zaměstnávání OZP.  Naším cílem je pomoci jim nalézt odpovídající pracovní příležitosti a právě díky rekvalifikacím získat stálé zaměstnání. Z dlouhodobého hlediska to pro ně má daleko větší význam než jednorázový finanční příspěvek,“ říká Václav Krása, předseda Národní rady zdravotně postižených v ČR.

Titul SKOKANA roku 2016 získalo město MIKULOV v JIHOMORAVSKÉM KRAJI, na druhé příčce se umístili Hustopeče z téhož kraje a bronz získali v Královehradeckém kraji obyvatelé Rtyně v Podkrkonoší. Vítězné město vysbíralo v červených kontejnerech o 272 % drobného elektrozařízení více oproti roku 2015 a vysloužilo si tím nejen prvenství, ale i šek v hodnotě 10 000,- Kč. Ocenění si převzala místostarostka, paní Ing. Marie Leskovjanová.

SBĚRAČEM ROKU 2016 se stalo město SEDLČANY ve STŘEDOČESKÉM KRAJI, kde se v minulém roce dařilo sbírat do červených kontejnerů největší množství v přepočtu na obyvatele. Za město si šek převzal pan Daniel Kovář z technických služeb města Sedlčany. Stříbrná pozice byla těsná takřka rozdíl několika setin. V závěsu se tedy umístili obyvatelé Žamberku v Pardubickém kraji a na bronzovém místě skončili obyvatelé z Dobříše ve Středočeském kraji.