Češi se v Miláně umístili mezi TOP 10 evropskými obchodními společnostmi

21. 6. 2016

Nezisková společnost ASEKOL reprezentovala Českou republiku v mezinárodní soutěži European Business Award a z finále soutěže v Miláně veze umístění mezi top desíti evropskými společnostmi. Třešničkou na dortu je získání ceny Stuha Cti. Tedy prvního místa v kategorii Environmentální a udržitelný rozvoj. Tu získala za svůj nápad – vývoj, výrobu a umístění venkovních sběrných nádob na vysloužilé elektrozařízení. Tato nádoba nemá v Evropě obdoby a v České republice jich je nyní již 2 477. Je to obrovský úspěch. Česká společnost uspěla v konkurenci 32 tisíc evropských firem se svým vlastním nápadem. Ten v letošním roce „doveze“ i za hranice. Sběrné kontejnery na staré elektrozařízení budou umístěny také na Slovensku.

Zlaté české ruce a nápady

Cena Stuha cti se každoročně uděluje společnosti, která svým příkladem a projekty patří mezi inovátory a lídry ve své činnosti. ASEKOL přišel před deseti lety s nápadem, který nemá v Evropě obdobu. Zjednodušuje ekologické třídění starého vysloužilého elektra. Unikátní venkovní sběrná nádoba umožnuje lidem jednoduše se zbavit nebezpečného elektro odpadu. V ČR je jich za deset let již 2 477. V letošním roce navíc nádoba míří i za hranice naší republiky. Nově budou moc ekologicky a jednoduše využít sběrné nádoby i na Slovensku.

Zajímavost: Za 10 let existence kolektivního systému ASEKOL bylo zpětně odebráno celkem 146 858 tun elektrozařízení. Celé toto množství naložené na kamióny by vytvořilo kolonu dlouhou 100 km.